fredag 17. september 2010

"Fåvnesmål"

Fåvnesmål er eit heltedikt frå Den eldre edda. Eddadikta er delt inn i to dikt gruppar gudedikt, som er kunnskaps- visdomsdikt og dikta har dei norrøne gudane i sentrum. Den andre gruppa i dikta er heltedikt, er episke dikt, og handlar om det vanlige folke. ”Fåvnesmål” er sit heltekvad. ”Fåvnesmål” er eit dikt med mange vers. Den handlar om at Sigurd er den skyldige på drapet på ormen Fåvne. Fåvnesmål er eit av fleire dikt frå Den eldre edda som er om Sigurd som drep ormen Fåvne. Forteljingane startar i Middelalderen i tidleg 400 åra.

Sigurd er gift Gudrun, kongens dotter. Fåvnesmål er forteljinga om drapet mellom Sigurd og Fåvne. Før han Fåvne døyr, drar Sigurd utan skatten heim. Når Fåvne er daud, vil Regin ete hjerte hans. Ifølge Sigurd sal Fånve sitt hjerte steikast på eit bål. Etter ein handels kan Sigurd snakka fuglemål, det var etter han hadde teken på Fåvne sitt hjerte. Fuglane fortel Sigurd at Regin vil drep han, men det er Regin som døyr. Sigurd tek med seg gullet til Fåvne og rir vidare på sin ferd.

Kjeldar:
* Snl
* Haarberg m.fl (2007)
Verdenslitteratur- den vestlige tradisjonen, Oslo: Univsersitetsforlaget
* Havnevik, Ivar (2002) Dikt i Norge - lyrikkhistorie 200-2000, Oslo: Pax forlag A/S

3 kommentarer:

  1. Jeg synes du har laget en fin oppgave her, Anders. Positivt at du skriver kort om Eddadikt før du presenterer Fåvnesmål. Bra! :)

    SvarSlett
  2. Veldig bra, Anders. Du er flink til å skrive og du gjør det hele morsomt og spennende og lese. bra at du har fått med kjeldar :)

    SvarSlett
  3. Dette syntes jeg var et bra innlegg, Anders! Du har skrevet en passe lang tekst, som gir mye informasjon om "Favnesmål". Du har også valgt ut en fint bilde! Kjempebra!

    SvarSlett