søndag 8. november 2009

Novelle analyse

Novelleanalyse av ”Togsong”

av Frode Grytten

Frode Grytten bor i Bergen med er født og oppvokst i Odda. Før jobbet han som journalist i Bergens Tidende, nå er han forfatter på heltid. Han debuterte i 1983. Han har mange forskjellige sjangere som noveller, romaner, barnebøker og lyrikk. ”Togsong” kommer fra novelle samling ”Popsongar” som ble gitt ut i 2002.

Novellens ytre handling er at kjæresten hans har gått fra han, han sitter på toget og mimrer om de gode tingene de gjorde sammen.

Konflikten i novellen er mellom han og han selv. Om han skal gå videre eller ikke. Han savner hun veldig så han kan ikke gi helt slipp på henne enda.

Novellen starter med at en som sitter på toget, han har kommet frem til sin stasjon. Men han går ikke av. Han tenker på eks kjæresten sin. Handlingen er kronologisk, og han har noen tilbakeblikk på hva de har gjort sammen. Synsvinkelen er 1. person entall. Han bruker jeg mange ganger i fortellingen som for eksempel: Eg ser ut på stasjonen i regnet. Den slutter med at han har kommet over hun og går videre.

Hovedperson er ”eg” og det er en indirekte beskrivelse. Han er en person som tenker mye og føler mye.

Miljøet er litt grått og tungt. Siden det regner gjør det ikke bedre. Siden han har kjærlighets sorg legges det vekt på at det skal være dystert.

Temaet i novellen er kjærlighets sorg. Budskapet er at livet går videre.

Kilder:

http://gfx.dagbladet.no/magasinet/2004/02/06/Frode_Grytten___Brageprisen.jpg

http://www.samlaget.no/forfattar.cfm?id=1460

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar